ANBI RGMZ


Remonstrantse Gemeente Midden-Zeeland

A. Algemene gegevens

Naam ANBI:

Remonstrantse Gemeente Midden-Zeeland

Telefoonnummer

0653 391524

Kamer van Koophandel nr.

40310247

RSIN/Fiscaal nummer:

807019215

Website adres:

www.koorkerk.nl

E-mail:

administratie@koorkerk.nl

Adres:

Koorkerkhof 2

Postcode:

4331 BB

Plaats:

Middelburg

Postadres:


Postcode:


Plaats:




De Remonstrantse Gemeente Midden Zeeland (RGMZ) is een geloofsgemeenschap die behoort tot de Remonstrantse Broederschap. De RGMZ is onderdeel van de Koorkerkgemeenschap. In de Koorkerkgemeenschap werken drie geloofsgemeenschappen samen. Daarnaast zijn er enkele tientallen ‘vrienden van de Koorkerk’, gelovigen die zich vooral tot de Koorkerkgemeenschap voelen aangetrokken, en niet tot een van de drie in het bijzonder.


Alle leden en vrienden behoren bij Vereniging Koorkerk. Daarvan is 60% lid van de Protestantse wijkgemeente van bijzondere aard Koorkerk Middelburg, onderdeel van de Protestantse Gemeente Middelburg. 15% is lid van de Remonstrantse Gemeenschap Midden-Zeeland. Ook is 25% lid van de landelijke Vereniging van Vrijzinnige Protestanten.


De RGMZ is een zelfstandig onderdeel als bedoeld in artikel 2 boek 2 Burgerlijk wetboek en bezit rechtspersoonlijkheid. Dit is ook vastgelegd in deel I, IV van de kerkorde (grondslagen). In deel II van de kerkorde, reglement B wordt de taak van een gemeente beschreven. Een gemeente kan als zodanig worden erkend als zij in staat is het kerkelijk leven in de gemeente in stand te houden, over een passende ruimte beschikt en het reglement van de gemeente door de Commissie tot de Zaken (landelijk bestuur) van de Remonstranten is goedgekeurd.


De kerkorde van de Remonstrantse Broederschap bevat o.m. bepalingen omtrent het bestuur, de financiën, toezicht en (tucht)rechtspraak die gelden voor de kerkleden, de gemeenten en andere onderdelen van deze kerk. Deze kerkorde is te vinden op de website van de landelijke kerk. Zie ook: https://www.remonstranten.nl/anbi/


De Remonstrantse Broederschap heeft van de Belastingdienst een groepsbeschikking ANBI gekregen. Dat wil zeggen dat de afzonderlijke gemeenten en andere instellingen die tot dit kerkgenootschap behoren zijn aangewezen als ANBI. Dit is ook van toepassing op de Remonstrantse gemeente te Kerkenhuizen.


B. Samenstelling bestuur


Het bestuur van de kerkelijke gemeente ligt bij de kerkenraad en wordt gevormd door de ambtsdragers van deze gemeente. In onze gemeente telt de kerkenraad vijf leden, die worden gekozen door en uit de leden van de kerkelijke gemeente. De predikant maakt deel uit van de kerkenraad.


De kerkenraad is eindverantwoordelijk, wat tot uitdrukking komt in de goedkeuring van o.a. de begroting en de jaarrekening. De kerkenraad verzorgt ook de afvaardiging aan de landelijke Algemene Vergadering van de Remonstrantse Broederschap die het landelijke beleid vast stelt. De kerkenraad legt verantwoording af in een jaarlijks te houden vergadering voor leden en vrienden.


C. Doelstelling/visie

De Vereniging Koorkerk en haar voorgangers is een in 1895 opgerichte vereniging met als doel de versterking van het vrijzinnig godsdienstig beginsel in Middelburg. Vrijzinnig geloven kenmerkt zich door een vrije en kritische omgang met de bijbel en de christelijke traditie; ‘kritisch’ want zowel bijbel als tradities zijn gevormd binnen een bepaalde context, en ‘vrij’ omdat iedere generatie haar eigen vertaling moet maken. Vrijzinnigheid is open naar de cultuur en gericht op menselijkheid. In de Koorkerk gonst het van de verhalen, waar gezocht en geloofd wordt en twijfel een groot goed is, evenals vertrouwen. Waar we elkaar, ongeacht achtergrond, ontmoeten rond actuele zingevings- en levensvragen. In de diensten op zondag, of door de week in gespreksgroepen of een van de vele activiteiten. Het is een vitale, betrokken, warme en open gemeenschap. ruimte en respect voor ieders persoonlijke manier van levensbeschouwing of zingeving.


D. Beleidsplan

Onze interne gerichtheid heeft focus nodig vanwege het goede doch beperkte kader
- Inspirerende en doordachte zondagsdiensten met ruimte voor liturgische vernieuwing, door een overzichtelijk aantal en daardoor herkenbare gastvoorgangers
- Onderlinge betrokkenheid door een uit te breiden bezoekgroep voor alle ouderen, onder andere met halen/brengen, boodschappen/klussen en maaltijden in de kerk
- Gesprekskringen, lezingen door de Zeeuwse gesprekskring (wellicht in samengaan met Spagaat) en eventueel een uitje
- Boekenmarkt, cantorij
Onze externe gerichtheid heeft ook focus nodig
- Gerichtheid in onze communicatie op 45-65 jarige herintreders tot nu toe onbekend met vrijzinnige manier van kerk zijn
- Samenwerking met diaconale projecten in de stad waarbij Koorkerkers zich gezamenlijk aan kunnen sluiten. Focus vluchtelingen, contacten met het AZC


E. Beloningsbeleid

De beloning van de predikant van onze gemeente is geregeld in de ‘traktementsregeling voor predikanten’. De beloning van de overige medewerkers in loondienst, zoals kerkelijk werkers, kosters/beheerders, volgt de Remonstrantse Broederschap de ‘Arbeidsvoorwaardenregeling Protestantse kerk in Nederland’. De hierop betrekking hebbende regelingen vindt u via deze link:

Generale Regelingen Protestantse Kerk in Nederland

Leden van kerkenraden, colleges en commissies ontvangen geen vergoeding voor hun werkzaamheden. Alleen werkelijk gemaakte onkosten kunnen worden vergoed.

F. Verslag Activiteiten

De kerkenraad heeft de algemene eindverantwoordelijkheid voor de gemeente. De taak van de kerkenraad is de behartiging van het kerkelijk leven en van alle overige belangen van de gemeente. De kerkenraad bepaalt het beleid, daarin bijgestaan door de predikant, en ziet toe dat de predikant zich op behoorlijke wijze van zijn taak kwijt, beslist in alle zaken van bestuur en beheer en oefent toezicht uit op het beleid van de diaconie en van andere commissies.

Het jaar startte met alle beperkingen die samenhingen met corona. Gelukkig zijn vanaf het voorjaar de maatregelen verminderd en was kerkbezoek weer meer en meer mogelijk. Gemiddeld bezoeken ongeveer 65 mensen de dienst en wordt de dienst door zo’n 35 mensen digitaal bijgewoond. De Koorkerk kenmerkt zich door haar waardering voor een breed scala aan gastvoorgangers. Dat kwam ons in dit predikantloze jaar goed uit. Elke week een kerkdienst met fijne gastpredikanten, muziek en orgelspel, goed verzorgde liturgieën en alles wat nodig is om de bijeenkomsten te kunnen vieren. Wat een geweldige inzet van al onze vrijwilligers!

Ook de kringen konden weer van start gaan, zoals de Zeeuwse gesprekskring voor Vrijzinnig Geloven met een mooi sprekersprogramma, een Meister Eckhart leeskring, een gesprekskring over de remonstrantse publicatie ‘Vele talen, in alles de liefde’ en ‘Films met een ziel’ met nagesprek over het thema vergeving.

Onze gemeente wordt ouder en ouder en daardoor de leden hulpbehoevender. Onze bezoekgroep heeft zich kunnen uitbreiden met nieuwe bezoekers en doet goed werk.

Op 4 mei heeft de jaarlijks door de Raad van Kerken georganiseerde vesperdienst plaatsgevonden in de Koorkerk. Een druk bezochte dienst met een volle kerk. Een mooi gezicht.

Met Hemelvaart was de kerk opengesteld voor de Open Kerkendag. De bemensing was goed te regelen vanwege de wederom geslaagde activiteiten van het Boekenmarktteam, waarvoor dank!>>
Zie ook de beschrijving van het afgelopen jaar in het bestuursverslag: Bestuursverslag

G. Voorgenomen bestedingen

De verwachte bestedingen (begroting) sluiten als regel nauw aan bij de rekeningen over de voorgaande jaren. De RGMZ jaarrekening is heel eenvoudig, omdat alle kerkenwerk en de daarmee samenhangende uitgaven binnen de Koorkerkgemeenschap plaatsvindt. In de kolom begroting in het overzicht onder de link in H. is de begroting 2024 van de RGMZ te vinden.

H. Verkorte staat van baten en lasten met toelichting over het jaar 2024 Via de volgende link kunt u de financien over de jaren 2018-2023 en de begroting voor 2024 vinden: financien over de jaren 2018-2023 inclusief begroting voor 2024