Binnenkort ...

28 feb

Zeeuwse Gesprekskring voor Vrijzinnig Gelovigen: René Heinrichs over Pelgrimstochten

De heer René Heinrichs geeft een lezing over Pelgrimstochten.

We komen bij elkaar in Café Willem, Wijkcentrum Hof van Buren, Oranjelaan 17, Middelburg. We starten met een lunch om 12 uur (die 14,95 euro kost), waarna de lezing volgt om 13 uur tot ongeveer 14:00.

De heer René Heinrichs (Nieuwenhagen, Zuid-Limburg, 1951) heeft doctoraal theologie, pastoraal theologie met specialisatie Catechetiek. Titel thesis: De Onbekende God? Vanaf november 1978 docent middelbare school, M.E.A.O., Pedagogische Academie, M.T.S. en gelieerd aan het opleidingsprogramma als begeleider stagiairs aan de H.T.P. Hij heeft in 1988 de overstap gemaakt naar Defensie-aalmoezenier. Plaatsingen: Vliegbasis Woensdrecht In 1998; dan plaatsing Ramstein (D) tot januari 2004, plaatsing Brunssum, plaatsing Irak half jaar in 2004 en tot slotte Gilze- Rijen tot 1 mei 2006. Toen met functioneel leeftijdsontslag.
In 2011 behaalde hij de Master Zorgethiek aan de UVT.
Pelgrim naar de H. Jacobus in Santiago de Compostella sinds 1993. Eigenaar van een pelgrimsherberg op de weg naar de H. Jacobus in Augy sur Aubois, Centre, Frankrijk sinds 2000.
In 1989 verhuisd vanuit Limburg naar Ossendrecht. Sindsdien is hij ook betrokken bij de parochie aldaar tot afgelopen jaar.
Sinds 2005 pastor toeristenkerken Zeeland, m.n. Dishoek.
Nu ook nog werkzaam in het uitvaartpastoraat op verzoek.

De titel van de lezing:

Mijn reizen naar de H. Jacobus

De spreker gaat niet zozeer in op een toeristische “sightseeing” maar meer op de inhoud van pelgrimeren. Waarom, waartoe, motivaties, spiritualiteit, historie van deze specifieke pel- grimage, opleving van deze pelgrimage, aspecten van (christelijke) gastvrijheid en ruimte voor vragen.

28 mrt

Zeeuwse Gesprekskring voor Vrijzinnig Gelovigen: Trees Verwilligen over schilderen en restaureren door de tijd heen

Mevrouw Trees Verwilligen geeft een lezing over “Het tot stand komen en de restauratie
van schilderijen, door de tijd heen”.
De lezing wordt gegeven in Hof van Buren, Nassaulaan Middelburg. We starten met een lunch om 12 uur, waarna de lezing volgt om 13 uur.

Mevrouw Trees Verwilligen (Hulst 1942) beweerde als kleuter al dat ze later (kunst)schilder wilde worden. En ondanks een nogal vroeg huwelijk en al heel snel 3 kleine kinderen, kreeg ze het toch voor elkaar om op 27-jarige leeftijd ingeschreven te worden aan de kunstacademie van St. Niklaas (België), 12 km. van Hulst. In de opleiding werd veel belang gehecht aan het praktische, het vakbekwame van de kunstenaar. Dit trok haar ook aan. Als Zeeuws Vlaamse voelde zij zich ook erg verbonden met de Vlaamse primitieven, de technische uitvoerders van de schilderkunst bij uitstek!
Trees vindt nog steeds dat een goed schilderij meer moet zijn dan een neergesmeten emotie. Ze werkte meer dan 20 jaar als kunstschilder, zowel portretten, als landschappen en stillevens. Op haar 50-ste jaar kwam ze door een wonderlijk - en ook droevig - toeval terecht op de restauratieafdeling van het Rijksmuseum. Daarna, heeft ze met behulp van de specialisten daar, een half jaar als kopiiste mogen werken in de kelders onder het Museum. Ook stond de beslotenheid van de prachtige Museumbibliotheek tot haar beschikking, om onderzoek te doen naar oude recepten en werkwijzen. Er volgde nog een jaar (een dag per week) in Antwerpen, waar ze cum Laude slaagde. Ze werkt nog steeds en vindt veel vreugde in haar werk.
De titel van de lezing: Het tot stand komen en de restauratie van schilderijen, door de tijd heen. In de lezing wil ze vertellen over de geschiedenis van de mens. Die iets wil uitbeelden wat belangrijk is, of ontroerend, of ...macht geeft.
Het Beeld.
Tevens zal aan de orde komen hoe een muurschildering of een omvangrijk religieus werk tot stand komt en uiteindelijk een “gewoon schilderij”, zoals dat bij ons aan de muur hangt en dat soms helemaal vuil is of gevallen of gewoon beschadigd. Hoe gebeurt dat???
En mocht u zelf een, niet al te groot, schilderij hebben dat vuil is of beschadigd, breng het gewoon mee, Trees wil er graag naar kijken.

25 apr

Zeeuwse Gesprekskring voor Vrijzinnig Gelovigen: Joost Bakker over de schilderes Marlow Moss

De heer Joost Bakker geeft een lezing over de schilderes Marlow Moss.
De lezing wordt gegeven in Hof van Buren, Nassaulaan Middelburg. We starten met een lunch om 12 uur, waarna de lezing volgt om 13 uur.

De heer Joost Bakker (Eindhoven 1945) oud-zeeloods en kunstverzamelaar heeft sinds juli 1996 een galerie-kunsthandel in Middelburg. Na zijn pensionering in december 2000 houdt hij zich professioneel bezig met Zeeuwse kunst uit de periode 1900-1960. Sinds 2001 is hij als gastconservator werkzaam voor Museum Veere. Hij geeft lezingen en publiceert regelmatig over het Walcherse en met name het Veerse kunstgebeuren. In juni 2019 verscheen zijn uitgebreide monografie over de Veerse kunstenaarskolonie: ”Veere daar moest je geweest zijn”.
De titel van de lezing: Marlow Moss “een vrouwelijke Mondriaan in Biggekerke”.
De schilderes Marlow Moss (1889 – 1958) geboren in het Engelse Kilburn (London) als Marjorie Jewell Moss is waarschijnlijk een van de minst bekende schilders uit de Parijse kunstgroep Abstraction- Création (opgericht 1931), waar zij op voorspraak van Piet Mondriaan ( 1872 – 1944) in 1932 geïntroduceerd werd. Opgegroeid in een welgesteld milieu en opgeleid met muziek en dans besloot zij op 25-jarige leeftijd kunstschilder te worden en veranderde haar voornaam officieel in het meer “onzijdige” Marlow. Haar levensmotto’s waren Ruimte, Beweging, Licht!