Binnenkort ...
Zeeuwse Gesprekskring voor Vrijzinnig Gelovigen: Trees Verwilligen over schilderen en restaureren door de tijd heen
Mevrouw Trees Verwilligen geeft een lezing over “Het tot stand komen en de restauratie
van schilderijen, door de tijd heen”.
De lezing wordt gegeven in Hof van Buren, Nassaulaan Middelburg. We starten met een lunch om 12 uur, waarna de lezing volgt om 13 uur.
Mevrouw Trees Verwilligen (Hulst 1942) beweerde als kleuter al dat ze later (kunst)schilder wilde worden. En ondanks een nogal vroeg huwelijk en al heel snel 3 kleine kinderen, kreeg ze het toch voor elkaar om op 27-jarige leeftijd ingeschreven te worden aan de kunstacademie van St. Niklaas (België), 12 km. van Hulst. In de opleiding werd veel belang gehecht aan het praktische, het vakbekwame van de kunstenaar. Dit trok haar ook aan. Als Zeeuws Vlaamse voelde zij zich ook erg verbonden met de Vlaamse primitieven, de technische uitvoerders van de schilderkunst bij uitstek!
Trees vindt nog steeds dat een goed schilderij meer moet zijn dan een neergesmeten emotie. Ze werkte meer dan 20 jaar als kunstschilder, zowel portretten, als landschappen en stillevens. Op haar 50-ste jaar kwam ze door een wonderlijk - en ook droevig - toeval terecht op de restauratieafdeling van het Rijksmuseum. Daarna, heeft ze met behulp van de specialisten daar, een half jaar als kopiiste mogen werken in de kelders onder het Museum. Ook stond de beslotenheid van de prachtige Museumbibliotheek tot haar beschikking, om onderzoek te doen naar oude recepten en werkwijzen. Er volgde nog een jaar (een dag per week) in Antwerpen, waar ze cum Laude slaagde. Ze werkt nog steeds en vindt veel vreugde in haar werk.
De titel van de lezing: Het tot stand komen en de restauratie van schilderijen, door de tijd heen. In de lezing wil ze vertellen over de geschiedenis van de mens. Die iets wil uitbeelden wat belangrijk is, of ontroerend, of ...macht geeft.
Het Beeld.
Tevens zal aan de orde komen hoe een muurschildering of een omvangrijk religieus werk tot stand komt en uiteindelijk een “gewoon schilderij”, zoals dat bij ons aan de muur hangt en dat soms helemaal vuil is of gevallen of gewoon beschadigd. Hoe gebeurt dat???
En mocht u zelf een, niet al te groot, schilderij hebben dat vuil is of beschadigd, breng het gewoon mee, Trees wil er graag naar kijken.
We komen bij elkaar in Café Willem, Wijkcentrum Hof van Buren, Oranjelaan 17, Middelburg. Wij beginnen altijd met een gezamenlijke lunch (die 14,95 euro kost) om 12 uur en daarna start de lezing om 13.00 uur tot ongeveer 14.00 uur.
In tegenstelling tot de vorige seizoenen toen we u vroegen u af te melden voor de lunch is dit nu veranderd.
Als u mee wilt lunchen wilt u dit dan opgeven bij Albert de Visser 0118-611868 of devisseraj@ zeelandnet.nl uiterlijk op de vrijdag voor 12 uur voorafgaand aan de lezing. Niet-leden zijn bij elke lezing welkom! Kosten om een lezing bij te wonen zijn voor hen 10 euro. Wel graag vooraf aanmelden bij Albert de Visser.
Voor verdere informatie: José Viveen, secretaris 0118-593312 of jviveen@zeelandnet.nl
Inzameling artikelen voor de voedsel- en kledingbank in het Hofje onder de Kerk
Op zaterdag 25 maart en zaterdag 1 april is er tussen 10-12 uur in het Hofje onder de Kerk weer inzameling van artikelen voor de voedsel- en kledingbank. De gedachten gaan uit naar koffie, thee, pasta, rijst, kruidenmixen voor macaroni en nasi, ontbijtkoek, conserven, chocolade en andere lang houdbare etenswaren. Verder zijn dit keer ook alle soorten kleding (heel en schoon) welkom.
Beraadsdag 2023 ‘Vele talen, in alles de liefde’
Terug van weggeweest na een lange coronastop: onze landelijke, remonstrantse Beraads- dag. Altijd een feest van ontmoeting en inspiratie. Op 22 april is het weer zover. Dan organiseren wij de Beraadsdag ‘Vele talen, in alles de liefde’ van 10.30 – 16.30 uur in de kerk van Vrijburg Amsterdam. Kosten €20,-. Komt u ook? U kunt zich nu al opgeven voor de dag.
Bekend is al dat Thijs Lijster de hoofdspreker op de dag zal zijn. Hij is universitair docent Kunst- en Cultuurfilosofie aan de RU Groningen en publiceerde onlangs het boek ‘Wat we gemeen hebben. Een filosofie van de meenten.’ Hij gaat in op de vraag welke gemeenschappelijke taal we nog over hebben in onze gefragmenteerde en gepolariseerde wereld.
In de middag gaan we zelf aan de slag in verschillende workshops die lichaam en geest prikkelen:
1. Cyanotypes maken van planten en wieren met Karin Bosch.
Cyanotypie is een fotografisch proces waarbij na ontwikkeling een cyaan-blauwe afdruk ontstaat. Kim Magnee – de Berg leidt de workshop in met enige teksten over de taal van planten.
2. ‘Zin in zijn’ met Kirsten Slettenaar
Hoe leef je een zinvol bestaan? Wat geeft betekenis aan jouw leven? Dit onlangs gepubliceerde boek van remonstrants predikant Kirsten Slettenaar geeft geen pasklare antwoorden, maar gebruikt elementen uit de christelijke traditie en uit de haptonomie als navigatiemogelijk¬heden voor een persoonlijke zoektocht.
3. Sterrenhemels met Pieter Hartevelt
Pieter Hartevelt schreef het hoofdstuk ‘Sterrenstof dat sterren overpeinst’. Hij is gefascineerd door het ontzagwekkende heelal dat tegelijkertijd leegte en volheid in zich draagt. In deze workshop beschouwt en bewondert hij met u het hemelgewelf.
4. ‘De speelfilm spreekt de tijd- en cultuurloze taal van de ziel‘ met Amber de Rooij.
5. Zangworkshop met Maarten van der Bijl
Hoe fijn is het niet om te zingen? Behoeft dat nog aanprijzing? Maarten van der Bijl, cantor-organist in de Geertekerk, laat ons alle vezels in ons lijf voelen in deze zangworkshop.
6. Workshop Tai Chi
Tai Chi is een van oorsprong Chinese vechtkunst, die nu veelal beoefend wordt als innerlijke bewegingskunst. Hele volksstammen beoefenen deze kunst en waarderen vooral zijn gezondheidsbevorderende eigenschappen.
Uitgangspunt voor deze dag is het boek ‘Vele talen, in alles de liefde’ dat in het voorjaar van 2021 werd uitgegeven door de Remonstranten. Het is nog te bestellen in onze webshop.
Komt u ook op onze beraadsdag 2023?
Aanmelden kan al via www.remonstranten.nl/webshop
Michel Peters
Zeeuwse Gesprekskring voor Vrijzinnig Gelovigen: Joost Bakker over de schilderes Marlow Moss
De heer Joost Bakker geeft een lezing over de schilderes Marlow Moss.
De lezing wordt gegeven in Hof van Buren, Nassaulaan Middelburg. We starten met een lunch om 12 uur, waarna de lezing volgt om 13 uur.
De heer Joost Bakker (Eindhoven 1945) oud-zeeloods en kunstverzamelaar heeft sinds juli 1996 een galerie-kunsthandel in Middelburg. Na zijn pensionering in december 2000 houdt hij zich professioneel bezig met Zeeuwse kunst uit de periode 1900-1960. Sinds 2001 is hij als gastconservator werkzaam voor Museum Veere. Hij geeft lezingen en publiceert regelmatig over het Walcherse en met name het Veerse kunstgebeuren. In juni 2019 verscheen zijn uitgebreide monografie over de Veerse kunstenaarskolonie: ”Veere daar moest je geweest zijn”.
De titel van de lezing: Marlow Moss “een vrouwelijke Mondriaan in Biggekerke”.
De schilderes Marlow Moss (1889 – 1958) geboren in het Engelse Kilburn (London) als Marjorie Jewell Moss is waarschijnlijk een van de minst bekende schilders uit de Parijse kunstgroep Abstraction- Création (opgericht 1931), waar zij op voorspraak van Piet Mondriaan ( 1872 – 1944) in 1932 geïntroduceerd werd. Opgegroeid in een welgesteld milieu en opgeleid met muziek en dans besloot zij op 25-jarige leeftijd kunstschilder te worden en veranderde haar voornaam officieel in het meer “onzijdige” Marlow. Haar levensmotto’s waren Ruimte, Beweging, Licht!