Binnenkort ...

6 okt

Lange Jan Project: miniconcert in de Koorkerk-Johan Beijer piano

Donderdagmiddag 6 oktober is er weer een miniconcert in de Koorkerk. Dit maal speelt Johan Beijer op de piano. Uitgevoerd zullen worden: Sonate nr. 30 in E, opus 109, van Ludwig van Beethoven (1770-1827) en Ballade nr. 4 in f, opus 52, van Frédéric Chopin (1810-1849)  Het concert begint om 15.00 uur en duurt ongeveer een half uur. In de Wandelkerk is nog tot eind oktober de tentoonstelling te zien van Carla Dallinga. Wondermooie collages van foto’s en papier. De mensen van de koffiehoek staan vanaf 12.00 uur klaar met koffie, thee of fris. Alle informatie vindt u op

www.langejanproject.wordpress.com.

8 okt

Inzameling Voedsel- en Kledingbank

Graag attenderen we u op de najaars inzameling voor de voedsel- en kledingbank die voor de Nieuwe Kerk en Koorkerk gehouden wordt op de zaterdagen 8 en 15 oktober tussen 10- 12 u in de Herberg (t.o. ingang NK).

Voor nadere informatie: zie onze rubriek in de Vierpas van oktober.

15 okt

Inzameling Voedsel- en Kledingbank

Voor nadere informatie: zie onze rubriek in de Vierpas van oktober.

25 okt

Zeeuwse Gesprekskring voor Vrijzinnig Gelovigen: Wim Pijls over Mahler in Wenen en Amsterdam

De heer Wim Pijls geeft een lezing over de componist Mahler in Wenen en Amsterdam.

De lezing wordt gegeven in Hof van Buren, Nassaulaan Middelburg. We starten met een lunch om 12 uur, waarna de lezing volgt om 13 uur.

De heer Wim Pijls studeerde wis- en natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam.
Hij was kort leraar in het voortgezet onderwijs en vervolgens tien jaar docent aan de Lerarenopleiding Zuidwest-Nederland te Delft/Rotterdam (thans Hogeschool Rotterdam).
Tijdens dit docentschap verdiepte Wim zich in het nieuwe vak Informatica dat toen (zeventiger jaren) in opkomst was. Vanaf 1984 werkte hij in onderwijs en onderzoek aan de vakgroep Informatica van de Erasmus Universiteit.
In 1991 promoveerde hij op een onderwerp op het grensvlak van wiskunde en informatica. Sinds 2011 is hij met pensioen.
De titel van de lezing is: Mahler in Wenen en Amsterdam.

Gustav Mahler (1860-1911) is een van de meest gespeelde componisten. Behalve componist was hij dirigent, voornamelijk werkzaam in Oostenrijk en Duitsland.
De belangrijkste periode van zijn leven speelde zich af in Wenen. Hij is ook vaak in Amsterdam geweest om eigen werk te dirigeren. Hij deed dit met veel genoegen en noemde Nederland zijn tweede muzikale vaderland (na Oostenrijk).
Zijn Joodse afkomst heeft hem voortdurend parten gespeeld, ook na zijn dood.
In Amsterdam werd in 1920 en 1995 een groot Mahler-festival gehouden. Het Mahler-festival dat in 2020 gehouden zou worden, moest vanwege corona afgelast worden.
In de lezing zullen leven en werken van de componist Mahler besproken worden, toegelicht met enkele video’s van concertfragmenten.

22 nov

Zeeuwse Gesprekskring voor Vrijzinnig Gelovigen: Marjan Ruiter over “Ons dorp en de zee”

Mevrouw Marjan Ruiter geeft een lezing over het project “Ons dorp en de zee”. De tentoonstelling hierover zal te zien zijn in het Zeeuws Museum en op Station.

Mevrouw Marjan Ruiter heeft geschiedenis gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen, hoofdvakken Klassieke Oudheid en Middeleeuwen, en gestudeerd aan de Universiteit Siena en diverse workshops en cursussen gevolgd o.a. op gebied van Musea en Cultuurmanagement.
Na een aantal Adviserende en leidinggevende functies o.a. in Groningen, Eindhoven en Utrecht is zij sinds 2009 directeur/bestuurder Zeeuws Museum Middelburg.
Bovendien is zij adviseur/bestuurslid van diverse musea.
De titel van de lezing is: Het project “Ons dorp en de zee”.
In het kader van De Mix Nederland, waarbij historische fotocollecties inspiratiebron zijn voor hedendaagse fotografen, opent net voor de zomervakantie in het Zeeuws Museum en op het station van Middelburg “Ons dorp en de zee”.
Uitgangspunt voor deze Zeeuwse editie is het werk van de Westkapelse Neeltje Flipse-Roelse (1921 – 2008).
De van oorsprong Walcherse kunstenaar Annegien van Doorn (1982) reageert er met nieuwe foto’s op.
Met een scherp oog en veel gevoel voor humor legt Neeltje Flipse-Roelse vanaf haar 15e jaar, decennialang het lokale leven op de allesbepalende dijk bij de zee in het kustdorp Westkapelle vast.
Het zijn juist die foto’s die Annegien van Doorn intrigeren.
Wat betekent deze plek tegenwoordig voor de lokalen en hoe bepalend is de zee als je er zo dichtbij woont?
Vanuit een vast logeeradres bij haar ouders in Serooskerke, zoekt en vindt ze vele (ex)dorpsbewoners met ieder hun eigen verhaal.
Ze vertaalt ze in een speelse, tot de verbeelding sprekende fotoreeks die wordt versterkt door geluidsfragmenten van de gesprekken.
De tentoonstelling bestaat uit twee delen en heeft, naast het Zeeuws Museum, ook een prominente plek op Station Middelburg.
Deze Stations-presentaties zijn altijd een onderdeel omdat NS en ProRail partners zijn van De Mix Nederland.

Zeeuwse Gesprekskring voor Vrijzinnig Gelovigen: Wolter Koster over Humanisme

De heer Wolter Koster geeft een lezing over het Humanisme.

28 feb

Zeeuwse Gesprekskring voor Vrijzinnig Gelovigen: René Heinrichs over Pelgrimstochten

De heer René Heinrichs geeft een lezing over Pelgrimstochten.

28 mrt

Zeeuwse Gesprekskring voor Vrijzinnig Gelovigen: Trees Verwilligen over schilderen en restaureren door de tijd heen

Mevrouw Trees Verwilligen geeft een lezing over “Het tot stand komen en de restauratie
van schilderijen, door de tijd heen”.

25 apr

Zeeuwse Gesprekskring voor Vrijzinnig Gelovigen: Joost Bakker over de schilderes Marlow Moss

De heer Joost Bakker geeft een lezing over de schilderes Marlow Moss.