Taakgroep Spagaat

De kerntaak van de taakgroep Spagaat is het organiseren van lezingen en alternatieve kerkdiensten.

De lezingen in de ZB|Planbureau en Bibliotheek van Zeeland in Middelburg en de bijzondere bijeenkomsten in de Koorkerk zijn bedoeld om kerkleden bekende en aanpalende vergezichten te laten zien, een handreiking naar groei – persoonlijk en van het collectief.
Maar ook niet-kerkleden – van orthodox tot religieus geïnteresseerden – wordt hiermee een toegankelijk uitzicht geboden. De lezingen zijn een uithangbord van de vrijzinnigheid en daarmee een uitnodiging aan ‘buitenstaanders’ om een bezoek te brengen aan de vrijzinnig-remonstrantse wereld van de Koorkerk.

Spagaat bestaat momenteel uit Evert Roering (voorzitter), Anton Feijtel, Eva ‘t Hooft, Carla Oldenziel en Carla van de Merbel (pr).
De taakgroep Spagaat organiseert in het seizoen 2017-2018 drie lezingen in de ZB en twee bijzondere bijeenkomsten in de Koorkerk.

Zie ook Agenda onderaan de welkom pagina
En verder een korte opsomming hieronder.

Lezingen:

• Spagaatochtend op zondag 17 september 2017, Koorkerk, 10.00 uur
    Spagaat begint het seizoen 2017-2018 met een bijzondere ochtend. Het Noord-Bevelandse koor Harpe Davids komt naar de Koorkerk om te zingen en bij de meeste liederen mag iedereen in de kerk meezingen.
    Harpe Davids, onder leiding van Willy Feijtel-Bout, zingt liederen uit missen en oratoria, traditionele en eigentijdse kerkmuziek, negro-spirituals en soms opera. Een greep uit het programma van deze zondagochtend:
    ‘Ave verum’ van Mozart, ‘Ode an die Freude’ van Van Beethoven, ‘Halleluha’ van Leonard Cohen en ‘Amazing Grace’.
    Toegang: collecte

• Laurens ten Kate – ‘Het spel van de wereld’
    Donderdag 26 oktober 2017, Aula ZB, 19.30 uur
    Filosoof en theoloog Laurens ten Kate (1958) geeft een lezing over Nietzsches beroemdste boek ‘Aldus sprak Zarathoestra’ en de toekomst van vrijzinnigheid en humanisme. Laurens ten Kate is verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek in Utrecht en de Internationale School voor Wijsbegeerte in Leusden. Hij is een gerenommeerd deskundige in het onderzoek naar het grensgebied tussen religie, secularisering en humanisme.

• Barbara Oomen – ‘Mensenrechten dichtbij huis’
    Donderdag 23 november 2017, Aula ZB, 19.30 uur
    Professor Barbara Oomen (1969) van University College Roosevelt in Middelburg geeft een lezing over  mensenrechten. Mensenrechten zijn niet meer een zaak van ver weg en van internationale solidariteit, maar zijn ook hier zichtbaar. Oomen geeft in haar lezing een rondleiding langs mensenrechtensteden, doe-het-zelvers op mensenrechtengebied en de mensenrechtenverdedigers om de hoek.

• Willem Glaudemans – ‘Het wonder van vergeving’
    Donderdag 15 maart 2018, Aula ZB, 19.30 uur
    Schrijver/vertaler Willem Glaudemans (1954) houdt zich al vele jaren bezig met het onderwerp ‘vergeving’.
    Dat doet hij onder meer door het geven van lezingen, cursussen, workshops en trainingen. Van zijn hand verschenen verschillende boeken, onder andere ‘Het wonder van vergeving. Een werkboek om te leren vergeven’.

• Musica Cordis – Passieconcert
    Zondag 25 maart 2018 (Palmpasen), Koorkerk, 10.00 uur
    Musica Cordis, onder leiding van Hans Smout, kijkt deze ochtend vooruit naar de Goede Week. Met drie werken uit verschillende stijlperiodes wordt het lijden en sterven van Jezus muzikaal herbeleefd. Diverse beroemde componisten schreven veelstemmige polyfone Lamentationes Hieremiae Prophetae. Musica Cordis laat 16de eeuwse zettingen horen van Da Vittoria, Lobo en Phinot. Vervolgens klinkt het indrukwekkende Stabat Mater van Rheinberger (1890), dat werd gecomponeerd voor liturgisch gebruik. In de Reproaches (Sanders, 1984) wordt in schrijnende klanken de onvermijdelijke vraag gesteld, waarop geen antwoord komt: O my people, what have I done to you? How have I offended you? Answer me!
    Toegang: collecte