Iconen in de Koorkerk

29-08-2020

Sinds een aantal weken hangen er in de Koorkerk iconen die geschilderd of, in iconentaal, geschreven zijn door Ivanka den Otter. Zij schreef de volgende toelichting.

Zo’n 20 jaar geleden ben ik op aanraden van een vriendin een cursus icoonschilderen gaan volgen in Denekamp. Mijn liefde voor de iconen was geboren en vooral voor het zelf schilderen. Ik heb al een flink aantal cursussen gedaan en eigenlijk raak je nooit echt uitgeleerd. Hoe meer ik erover leer hoe meer ik merk wat voor een enorme wereld er achter zit. Met  plezier stel ik mijn iconen tentoon. En soms geef ik ook wel eens een lezing over de voorgeschiedenis en het schilderen. Voor mij is het icoon schilderen sterk verbonden met mijn geloof in God. Op deze manier verbind ik met de Ene en zijn mysterie en dat werkt voor mij erg helend. Een andere vriendin benoemde het icoonschilderen een goddelijke gave die ik heb gekregen. En dat is het ook. Ik doe als mens wat ik kan en wat ik weet als ik schilder, maar als het icoon dan klaar is, is het voor mij duidelijk dat het God is die maakt dat het icoon gebruikt kan worden voor gebed. Ik hoop dat u geniet en mag blijven genieten van de aanwezigheid van de iconen, en wens u God’s zegen toe.